Glimtar från 2019

Vilken osannolikt bra premiär för Future & Welfare!

 

Efter ett års planering var det så dags på Malmö Live den 7-8 mars. Startskottet gick för nationell välfärdskonferens Future & Welfare 2019, och kommunledningar från Haparanda i norr till Trelleborg i söder deltog! Vi hade lagt ribban högt och våra gästers förväntningar var således stora. Det här skulle inte vara en konferens som alla andra, där gäster sitter i rader och lyssnar på talare som avlöser varann, utan här skulle också spännande samtal äga rum mellan besökare från olika landsändar, som annars aldrig skulle mötts. Här skulle idéer och lösningar utbytas mellan kommuner, och därmed generera ett äkta värde på hemmaplan och bidra till goda investeringar i kommunerna. Här skulle vi inte bara lära om det som redan sker, utan framförallt kika in i framtiden; Vad är på gång, vad kan vi förvänta oss de närmaste åren? Här skulle deltagarna känna att det var värt både tiden och pengarna att vara med!

 

Och det verkar som att vi än en gång har gjort det som Piku alltid vill stå för i sina utbildningar och event: Kvalitet för oss är nämligen inte bara att motsvara kundens förväntningar, utan att helst överträffa dem! Ska vi vara riktigt ärliga så var programmet så väl sammansatt och talarna så väldigt bra, att vi funderar på hur vi ska kunna ”toppa” det till nästa år…


Här är några glimtar från dagarna i Malmö:

 

Med ett forskarperspektiv så tog oss Daniel och Göran Krafft från Kairos Future med på en framtidsresa och pekade på de största utmaningarna för offentlig sektor under detta århundrade. Och hur påverkas skola och utbildning när kunskap är gratis och kan fås på så många håll? Som om inte det var nog, så delade professor Bo Rothstein från Göteborgs Universitet, med sig av sitt kunnande krind den bekymmersamma demokratin. Vad står demokrati för idag och i framtiden och hur kan vi säkra upp den. Vad ska vi vara beredda att möta?

 

Från University of Malta kom Dr Ġorġ Mallia B.A. (Hons), M.A., Ph.D, Head, Department of Media and Communications. Med all sin ödmjukhet och beundran för Sverige som han känner väl, var han den givne experten på strategisk kommunikation och kunde delge oss vad teknikutvecklingen inom de närmaste åren kommer att innebära och kräva av alla som arbetar i offentlig sektor. Lite hisnande tyckte nog de flesta av oss, men samtidigt högst troligt. Kommunerna måste rusta sig och sina system, och börja nu.

 

Ett av de stora problemen för kommunerna är att få pengarna att räcka samtidigt som man har kostnader för dyra insatser, också ändå få råd att satsa preventivt för att på sikt minska kostnaderna. Här är sociala investeringar ett spännande och relativt nytt grepp som Jenny Carenco, vd på Prosper, är specialist på! Vi hade också en av kommunerna på plats, Norrköping, som under ett antal år provat just detta, med goda resultat. Nya grepp och innovationer är en förutsättning för att kommuner ska klara sitt uppdrag framöver, och av Klas Danerlöv fick vi veta hur SKL arbetar med kommunerna kring just innovationer. Ett kommunexempel var skånska Hörby, en liten kommun med stora visioner inom vård och omsorg. Socialchef Eva Klang Vänerklint berättade om giraffer och robocats i äldreomsorgen, e-hälsa och teknik som ökar livskvaliteten och gör det roligare för brukare, men också medarbetare, i Hörbys äldreomsorg! All framgång kan härledas till modigt och tydligt ledarskap, vilket Eva var ett sant bevis på. Så är hon också nominerad till Årets Offentliga Chef. Grattis till Eva och till kommunen som har en så fantastisk ledare att tillgå!

 

Både Klas och Jenny, tillsammans med Ole Bech Lykkebo, chef på COI (Center for Innovation) i Köpenhamn, ingick dessutom i den jury som under konferensens middag första kvällen, korade Årets Innovativa Kommun 2019! Priset gick till Borås stad för sitt enastående arbete med att halvera försörjningsstödet med ca 50 mkr under ett antal år.

 

Borås stad, med sin stora delegation på plats, fick motta ett helt världsunikt konstverk ”Sequences of Innovation”, ur den internationellt erkända konstnären Marie-Louise Kolds hand. Övriga 14 kommuner som hade nominerat sig till årets utmärkelse höll också mycket hög kvalitet och innovationsgrad, så vi uppmanar dem alla att nominera sig igen 2020. F ö var Ole och kollegor här också för att COI i höst ska instifta ett pris till innovativa kommuner i Danmark, och ville hämta idéer och inspiration på andra sidan sundet.

 

En av dem som berörde publiken mest var nog Fadi Barakat, idag etablerad och superkunnig projektledare i Malmö stad. Hans story om att komma till Sverige, vara arbetslös trots mastersexamen mm  höga utbildningar, möta människor med inskränkta attityder och sedan plötsligt få chansen, och därefter göra en osannolik karriär där han själv hjälper personer i utanförskap att inkluderas och bli självförsörjande – ja, det var verkligen något som alla kunde ta till sig av hjärtat!

 

Men ingen framtidskonferens utan fokus på ungdomar och de frågor som drivs av bl a dem. Lovisa Sterner från Luna Labs och Hannah Stanton, verksamhetschef på TheGoals.org, invigde oss alla i ungas attityd till arbete och fritid, som givetvis krockar rejält ibland med andras mer traditionella syn (här var plats för både skratt och eftertanke) och i hållbarhetsarbetet för Agenda 2030. Hur lyckas vi med dessa utmaningar?

 

Kommuner pratar mycket om digitalisering, men som Nicolai Wadström, vd på BootstrapLabs i Silicon Valley, California, sa: Digitaliseringen är bara vägarna… Sedan kommer det som ska köra på vägarna, dvs AI (Artificiell Intelligens). Hans föreläsning var futuristisk för många av oss, men speglar verkligheten i dagens USA. Idag används robotar för cancerdiagnostik och behandling mm, som är långt mer framgångsrika än mänskliga läkare någonsin kan vara. AI används idag inom en mängd olika sektorer/branscher och är på väg mer och mer även till oss. AI kommer att påverka mer än internet, och omfatta allt som kommunerna gör – så hur förbereder vi oss?!

 

Under konferensens andra dag hörde vi också Stefan Fölster sia om hur kommunerna kan lösa sina utmaningar med befintliga resurser, och vi fick lyssna till Göran Persson, f d statsminister, som fick oss att inse hur mycket EU´s frågor och utmaningar faktiskt har bäring på de svenska kommunerna! Helt klart har kommunerna all anledning att bevaka vad som händer på EU-nivå.

 

EU… och världen! Vad har Sveriges kommuner att vinna på att synas på världsutställningen i Dubai 2020? Det berättade Anders Lönnberg, generalkommissarie för kommittén som har regeringens uppdrag att förbereda Sveriges närvaro på Expo 2020, och Jessica Bjurström, som är ledig från jobbet som vd på Sveriges kommunikationsbyråer Komm!, för att vara kommunikationsansvarig i kommittén! Väldigt intressant!

 

Så på två dagar kunde vi utbyta idéer mellan landsändarna (inte minst med vår posters-utställning med nomineringar från var 20:nde kommun i landet), på ett sätt som man aldrig kan göra på regionala konferenser, och vi kunde ta in både ett europeiskt perspektiv och ett globalt perspektiv på våra svenska kommuners verksamheter framöver. Inte dåligt!

 

En viktig del i konferensen var också välkomstminglet kvällen innan, då ca 25 långväga gäster som rest hela dagen, togs emot med ”fingerfood & drinks” i en välkomnande och trevlig miljö på Malmö Live. Att ”landa” inför konferensdagarna, få lite mat i magen efter en lång resa, prata med kollegor från andra kommuner och utbyta tankar och idéer från en kommun till en annan, var otroligt uppskattat. Mötet med Skåne blev bra från allra första början!

 

Vi kan alla se fram emot nästa Future & Welfare 2020, en helt unik konferens med massor av mervärden som konferensdeltagare inte har varit vana vid hittills. Vi får nog boka en större lokal…

 

Tack för den här gången och Väl mött 2020!

 

Ingrid Haraldsson, vd

Piku AB

Är du en EARLY BIRD?
Då får du nästan 30% rabatt!
Early Bird-pris 4.950 kr exkl moms 
t o m 30 juni 2019!
(ord pris 6.950 kr exkl moms)

Prenumerera på senaste nytt från Future & Welfare

* obligatorisk

Arrangör

Samarbetspartner

Kontakt


Ingrid Haraldsson, VD Piku AB

Tel: 0733 - 53 00 94

E-post: ingrid@futureandwelfare.com